Karriere 2.0 – fra vertikal til horisontal karrierestige

Karriere er for mange synonymt med en karrierestige hvor du gjennom kompetanse, erfaring og en god porsjon motivasjon, engasjement og entusiasme, klatrer i hierarkiet og får høyere lønn og anerkjennelse. Men er ordet; karriere i ferd med å få en ny betydning? I denne artikkelen reflekterer karrierecoach Espen Erfjell og Trude Emaus om temaet ” karriere 2.0.”

Karriere som begrep

Karriere er en persons fremgang i jobb og hvorvidt de lykkes i arbeidslivet. Rask forfremmelse til stillinger mer ansvar, status eller lønn omtales ofte som å «gjøre karriere». Denne bruken gjenspeiler at ordet opprinnelig har betydd «løpebane». Kilde Wikipedia

Er jeg på rett plass?

Du har sikkert kjent på det flere ganger gjennom arbeidslivet. Er jeg på rett plass, er det dette jeg skal jobbe med resten av min karriere? Hva har jeg egentlig lyst til å jobbe med, og hvor passer min kompetanse og erfaring inn? Det er ofte vanskelige spørsmål å svare på, og mange oppsøker vår hjelp for å bli mer bevisst og få et tydeligere bilde. Pandemien har også påvirket holdningen til hvordan vi skal forme vår egen hverdag. Det å finne den «rette» plassen og den “rette” kombinasjonen av livsbalanse og karriere er for mange blitt viktigere, og begrepet karriere slik vi kjenner det ser ut til å forandres. Kanskje har karriere fått en ny betydning,  og kanskje vi kan se på det som en oppdatering i form av karriere 2.0.

Vi tilbyr gratis karrieresamtale

Vi tilbyr en gratis, effektiv karrieresamtale med en av våre sertifiserte karriererådgivere. Du får konkrete råd, og anbefalinger på hvilke tjenester som vil passe for deg og din situasjon.
Bestill gratis karrieresamtale

På rett hylle i karrieren

Karriere handler ikke lenger om å klatre oppover i organisasjonen eller å kunne smykke seg med en flott tittel. Alt er i endring, og du må hele tiden være forberedt på å tilpasse deg og å være bevisst hvor din plass i arbeidslivet er, eller i hvilke roller og bransjer du føler at du hører hjemme. I økende grad ønsker flere å kjenne på arbeidsglede og motivasjon gjennom å oppleve at jobben er meningsfylt, eller en del av et større samfunnsoppdrag, samtidig som man får bruk for sin kompetanse og personlige egenskaper. Karriere handler nå mer om å være selvbevisst egen kompetanse og kvaliteter, og få brukt disse på best mulig måte for å enklere komme i rett type jobb. Rett og slett å vokse med sine egne styrker. Den horisontale karriereutviklingen handler ikke så mye om å konkurrere med andre – men heller om personlig og faglig utvikling basert på hva du er god på og hva du liker å fylle arbeidsdagen med av arbeidsoppgaver.

Den horisontale karriereutviklingen handler ikke så mye om å konkurrere med andre – men heller om personlig og faglig utvikling basert på hva du er god på og hva du liker å fylle arbeidsdagen med av arbeidsoppgaver.

Mange muligheter for å designe din hverdag

Med den nye generasjon Z følger det også nye krav til arbeidsgiverne, og det er blitt enklere å designe din hverdag. For mange handler det ikke lenger om å klatre oppover men heller å ta et steg til siden å utvikles og spesialisere seg innenfor et fag. En meningsfylt hverdag handler om mestring, og å ta mer bevisste valg. Det er slik vi kan kjenne på livsbalanse og mulighet for å kombinere jobb og fritid. Kanskje er vi på vei mot en fire dagers arbeidsuke slik som denne bedriften i København

En meningsfylt hverdag handler om mestring, og å ta mer bevisste valg. Det er slik vi kan kjenne på livsbalanse og mulighet for å kombinere jobb og fritid.

Jobben må matche mine interesser

Mange som kommer til oss av de som er i i 40/50 årene har en oppfatning om at det ligger en verdi i bli bevisst på seg selv, men for de yngre er det i større grad viktig å ha en jobb som matcher med egne interesser. Dette gjelder spesielt de aller yngste som om noen år skal ut i sin første jobb, noe som også bekreftes i en undersøkelse gjennomført av Opinion. På spørsmålet om hvilke tre kriterier som er viktigst for dem, har elevene i undersøkelsen pekt ut det å kunne jobbe med sine interesser som det helt klart viktigste. Hele 80 prosent av ungdomsskoleelevene og 72 prosent av videregående elevene valgte dette.

Mange er redd for å velge feil

I arbeidsmiljøloven Arbeidsmiljøloven § 4 – 2(a) står det at arbeidsgiver forplikter å legge tilrette for at arbeidstaker gis mulighet for faglig og personlig utvikling gjennom sitt arbeid. Tenk gjennom hva du vil være for hvem før du velger neste gang. Føler du at du trenger råd og veiledning for å bedre oversikt og stake ut din videre kurs i karrieren, er vi her for deg som din sparringspartner og hjelper deg med å klarne tankene samt å bli mer bevisst på dine karrierevalg. Bestill en gratis karrieresamtale

La våre karrierecoacher hjelpe deg

I Karrierehuset har vi ekspertise på arbeidsmarkedet, spisskompetanse på kompetansekartlegging, rådgivning, jobbsøkerverktøy og intervjutrening. Våre karriereveiledere levererer profesjonell karriererådgivning og har hjulpet tusenvis av mennesker med å komme seg ut i nye jobber. Med bruk av atferds-analyseverktøyet Persolog® gjennom hele prosessen, sikrer vi deg en rask og dedikert leveranse som resulterer i en prosess preget av profesjonalitet, innsikt og kvalitet. Vårt solide nettverk av allianser og partnerskap i rekrutteringsbransjen og næringslivet sikrer en raskere vei ut i arbeidslivet. Trenger du hjelp med å kartlegge egen kompetanse, hjelp til CV og søknad eller intervjuet? Våre sertifiserte karriererådgivere kan hjelpe deg med en karriereendring. Les mer om våre tjenester og bestill en av våre karrierepakker.

5 tips til din nye hverdag

  • Det er på tide å ta livet av noen myter. Karrierebegrepet er i ferd med å endres.
  • Prestasjonsjag er ikke fremtiden. Bruk heller tid på å utvikle selvbevisstheten din.
  • Investere heller tid og penger i en jobb du står godt og håndterer, enn å bruke mye tid å ressurser på en jobb du ikke trives i.
  • Bli bevisst på hva du står for, dine interesser, styrker, og hvor får du flytfølelsen fra
  • Sørg for at du har kollegaer og ledere rundt deg som verdesetter din kompetanse, erfaring samt tilrettelegger for utvikling.

«Ansatte motiveres i økende grad av å utvikle sine ferdigheter i stedet for å jakte på stillingstitler. Dette betyr at arbeidstakere flytter seg sidelengs for å realisere mål og utvikle seg» Kilde; Manpower Group – The Human Age 2023 Workforce trends

Espen Erfjell

Karriererådgiver & Coach

Trude Emaus

Karriererådgiver & Coach

Kontakt oss for en uforpliktende samtale

Felter merket med * er påkrevet å fylle ut.

    Jeg kontakter dere som

    PrivatpersonBedrift